Geschiedenis

De muziekvereniging Canite Tuba is opgericht in 1918. Bij de oprichting bestaat het “korps” uit een fanfare waar veel later een drumband aan toegevoegd werd.
De fanfare is inmiddels omgezet in een brassband en de drumband is omgevormd naar een doedelzakband genaamd “The Islanders”. Ze behoren echter nog steeds tot dezelfde vereniging. De brassband bestaat uit koperblazers en slagwerkers, de doedelzakband uit pipers en drummers.

In het zomerseizoen treden beide bands wekelijks op in de dorpen en op de campings. Deze optredens bestaan uit concerten en rondgangen. In het voorjaar geeft de vereniging een jaarlijkse uitvoering voor ieder die muziek leuk vindt. Hierbij treden beide bands op. Het is een leuke en zeer gevarieerde muziekavond.Hoogtepunten

Belangrijke momenten in de geschiedenis van Brassband Canite Tuba zijn onder andere: Het optreden tijdens belangrijke voetbalwedstrijden zoals de wedstrijd GVAV tegen Ajax in Groningen en Geel-Wit tegen oud Feyenoord. In de jaren zeventig heeft Canite Tuba een LP laten maken samen met andere muzikale groepen op het eiland.
Mede vanwege het drukke zomerprogramma doet de brassband weinig aan concoursdeelname. Toch heeft ze de laatste jaren enkele prijzen behaald zoals de zilveren spijker op het spykerfestival te Bakkeveen en een eerste prijs op het muziekfestival te Schiermonnikoog.
In 2018 hebben we ons 100-jarig bestaan gevierd met een prachtige uitvoering in de Boeg in Klein Vaarwater. Op het programma stond muziek die deel uit maakten van programma’s van vroeger en nu.
In 2018 deed Canite Tuba mee aan het muziekfestival De Hort Op. Overdag werd bij de Buremer ijsbaan een muzikale voorstelling gegeven en ’s avond was Canite Tuba onderdeel van het achtergrondorkest bij Skiemer Wad. Een unieke en onvergetelijke ervaring.